Három ország hídja
2017. március 29. írta: Kisoroszi Online szerkesztő

Három ország hídja

A világ leghosszabb kéttámaszú gyalogos- és kerékpároshídja

A világ leghosszabb kéttámaszú gyalogos- és kerékpároshídja, a francia-német barátság egyik jelképe és szivárványra emlékeztető alakjának köszönhetően egyúttal a béke szimbóluma is. A német–francia–svájci hármashatártól  200 méter távolságra északi irányban található, Rajna partján lévő Weil am Rhein városát köti össze a franciaországi  Huningue-gel megkönnyítve egyúttal a svájci Bázel megközelítését is.

foto_david_boureau_3.jpgFotó: David Boureau

A Rajna partján épült városok, a franciaországi Hunningue  Rue de France útja és a németországi Weil am Rhein  főutcája egymással szemben, azonos tengelyen helyezkednek el. A két ország szimbolikus és vizuális összekötéseként – a kilátás megtartása érdekében – e tengellyel párhuzamosan került elhelyezésre a Rajna felett átívelő gyalogoshíd.

img_0798_2.jpgLegfontosabb tartóeleme egy kettős hexagonális acélcső ívszerkezet. Déli oldalán még egy ív támasztja alá úgy, hogy segítse a látvány kibontakozását. További tartóelemek a folyóparti megtámasztások, a lassan emelkedő rámpák kiszélesedése,a kábelekkel felfüggesztett acélháló korlát, amelyek szabad kilátást engednek a folyóra, így az építők szándéka szerint a híd szinte a tájba olvad.

foto_david_boureau_4.jpgFotó: David Boureau

Fesztávolsága 230 m, nyílmagassága mindössze 15 méter. Tervezése közben a dinamikai számítások több veszélyes sajátfrekveniát jeleztek, ezeket az előrejelzéseket azonban a gyakorlat nem igazolta vissza, ezért a szerkezetbe nem kellett lengéscsillapítókat beépíteni.

foto_david_boureau.jpg Franciaországi hídfő,  fotó: David Boureau

img_0786_3.jpgimg_0784_2.jpgFranciaországi hídfő

A beruházás teljes költsége 8 259 863 euró volt; ebből 1 680 000 euró volt az EU hozzájárulása. 2007. március 30-án nyitották meg, a helyiek június végén a Rajna mindkét partján két napos hídavató ünnepséget rendeztek.

Forrás: építészfórum, Wikipédia

 

süti beállítások módosítása