Kisoroszit megosztja Havas Henrik ügye
2017. december 10. írta: Kisoroszi Online szerkesztő

Kisoroszit megosztja Havas Henrik ügye

Szexuális zaklatás: a képviselő-testület nyílt ülésére várják Havas Henriket, hogy elmondja az álláspontját

„Megosztja a falu lakosságát Havas Henrik ügye” – nyilatkozta a Kisoroszi Online-nak Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere. A polgármester azt várja, hogy a megvádolt Havas Henrik képviselőtársuk megjelenik a december 14-i nyílt képviselő-testületi ülésen és elmondja álláspontját. Molnár Csaba kifejtette, hogy a parlamenti és önkormányzati képviselők nem hívhatóak vissza, ezért hasonló ügyek esetén minden képviselőnek mérlegelnie kell azt, hogy meddig tudja hitelesen képviselni választóit. Az önkormányzat a szexuális zaklatás és a hatalommal való visszaélés minden formáját mélységesen elítéli.

molnar_ok.jpgFotó: Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere

- Kisoroszi lakosságát izgalomban tartja egy önkormányzati képviselőjük körül kialakult országos médiabotrány. A faluban élők mit szólnak hozzá?

 - Kisoroszi önkormányzatának képviselőjét, Havas Henrik képviselő urat többen szexuális zaklatással vádolták meg, és ez országos médianyilvánosságot kapott. A falunkban több országosan ismert ember lakik vagy van nyaralója.

A lakosok figyelemmel kísérik az ismert emberekkel kapcsolatos híreket, kíváncsiak arra, hogy mi történik a világban, de szerintem igazán az érdekli őket, hogy elkészült a buszmegálló és nem kell az esőben várakozni a buszra.

Most úton-útfélen megállítanak az emberek a faluban, hogy polgármester úr, mi igaz ebből? Van, aki sajnálja Havas Henriket, és úgy vélik, hogy rágalmazzák, mások meg fel vannak háborodva a neki tulajdonított cselekmény miatt. Nagyon nagy a zavarodottság az üggyel kapcsolatban. Megosztja a falu lakosságát Havas Henrik ügye.

kisoroszi_telen.jpgKisoroszi madártávlatból, 2017. december 1., fotó: Szily Boldizsár

 - Mi a teendője ilyenkor a település polgármesterének?

 - Kisoroszi egy kicsi település, mindenki ismeri egymást, amikor önkormányzati választás van a településen, akkor minden polgármester- és képviselőjelölt kiáll a falu népe elé és elmondja, hogy hogyan képzeli el a település jövőjét és mit szándékozik tenni, ha megválasztják képviselőnek vagy polgármesternek. Így tett Havas Henrik képviselő úr is.

Ilyen kis közösségben, mint Kisoroszi, nem a médiában kialakult kép, vagy a politikai hovatartozás alapján választanak az emberek képviselőket, hanem a személyes benyomás alapján.

Én azért hívtam össze - Havas Henrik képviselőtársunk ügyében - egy nyílt képviselő-testületi ülést, mert ezt a lakosok kérték tőlem. A képviselő úrnak itt lehetősége lesz személyesen kifejteni az álláspontját. Fontos szempont volt az is, hogy ne csak az országos médiából kelljen tájékozódniuk a település lakosainak.

 - Milyen hatásköre van a képviselő-testületnek ilyen ügyekben, milyen döntés születhet a nyílt képviselő-testületi ülésen?

 - A parlamenti és önkormányzati képviselők nem válthatóak le, nem hívhatóak vissza,

ezért minden képviselőnek mérlegelni kell azt, hogy hasonló ügyek esetén meddig tudja hitelesen képviselni választóit.

Jogi értelemben, – esetleges visszahívásával kapcsolatban - nem kompetens Havas Henrik képviselő úr ügyében Kisoroszi képviselő-testülete. Ha a képviselő úr eljön az testületi ülésre, akkor lehetősége lesz arra, hogy személyesen tájékoztassa képviselőtársait és a falu lakosságát a szexuális zaklatás vádjával kapcsolatban. A képviselő-testületi ülésen a képviselők is kifejhetik a véleményüket az ügyről. Szeretném hangsúlyozni, hogy az önkormányzat a szexuális zaklatás és a hatalommal való visszaélés minden formáját mélységesen elítéli.

 

 

Kisoroszi Online

süti beállítások módosítása