Magyarország Nemzeti Parkjai
2018. január 16. írta: Kisoroszi Online szerkesztő

Magyarország Nemzeti Parkjai

Magyarország legszebb tájai, természeti csodái tárulnak fel a Hortobágy szikesétől a Bükk erdein és az Őrség falvain át a Balaton-felvidékig. A 10 részes ismeretterjesztő filmsorozattal olyan helyekre látogatunk, ahol csak a madár jár: nemzeti parkjaink mélyére, az érintetlen természet eldugott rezervátumaiba. Az ismeretterjesztő filmsorozat készítője Asbót Kristóf, Gyenes Károly és Sáfrány József.

 

 

A Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyot mindenki ismeri – gondolhatnánk, pedig a nagy magyar puszta sok olyan titkot rejteget, amelyet csak a szakemberek, a természetvédelem munkatársai segítségével lehet megtalálni, megmutatni. Ebben segít az itt következő film.

 

Duna–Ipoly Nemzeti Park

1997 óta, aki a főváros szomszédságában lévő nagy tájegységekbe, a Börzsönybe, a Pilisbe, az Ipoly partjaira vagy a Szentendrei-szigetre kirándul, az egyúttal a Duna–Ipoly Nemzeti Parkkal is találkozik. S hogy mit kell ott nézni, látni? Adunk néhány ötletet.

 

A Fertő–Hanság Nemzeti Park

Nagycenk, Fertőd, Fertőrákos – jól ismert úti céljai a nyugati határszélre igyekvő magyar országjáróknak. Talán nem is gondolnák, hogy e jól ismert kulturális emlékek közelében hazánk egyik legérdekesebb tája, valamint a védett természeti értékek sokaságát kezelő és bemutató Fertő–Hanság Nemzeti Park működik. Legközelebb azt is látogassák meg!

 

Az Aggteleki Nemzeti Park

A Magyarország nemzeti parkjait bemutató sorozat most következő része Aggtelekről és környékéről szól. Talán meglepő, hogy a film alkotói A gyöngyszem címet adták e természetfilmnek. Ha meglepő is, semmiképpen nem indokolatlan. Aki megnézi, meglátja.

 

A Körös–Maros Nemzeti Park

A Dél-Tiszántúl, szeszélyesen vízjárta puszták, átvonuló-fészkelő madárhad, növény- és állatritkaságok, egy védelemre méltó táj birodalma. Természeti örökségünk tekintélyes részét ismerhetik meg a Körös–Maros Nemzeti Parkról készült filmben.

 

Bükki Nemzeti Park

1977-ben hegyvidékek közül elsőként nyilvánították védetté a Bükk hegységet, Magyarország harmadik nemzeti parkját. S bár a természet erői után az ember is alaposan átformálta a tájat, ez a vidék még így is egyike Magyarország legféltettebb természeti kincseinek – egy gyönyörű fennsík az ország tetején.

 

Kiskunsági Nemzeti Park

Gyakran nem tudjuk, hogy a jól ismert, és a hazai országjáró számára megszokott tájak micsoda természetvédelmi értéket is képviselnek, ha európai szemmel pillantunk rájuk. Így van ez a Budapesttől csak egyórányi autózásra lévő Kiskunsági Nemzeti Parkkal is. Hogy mik ezek az értékek? Erről a következő 25 perc pontos útmutatást nyújt.

 

Az Őrségi Nemzeti Park

Az Őrségnek ma már nem kell reklámot csinálni, hiszen Magyarország egyik legkeresettebb, bár igen távoli úti célja, kirándulóhelye. A táj, a szelíd dombvidék, a selymes vizű mesterséges tavak, a gerinceken épült apró falvak, a sok száz éves műemlékek felejthetetlen élményt jelenthetnek. De hogy ezeken túl, ezek mögött is vannak még különleges értékek, azt a következő film érzékeltetni fogja.

 

A Duna–Dráva Nemzeti Park

Gemenc neve nem ismeretlen a magyar tájakat és természeti szépségeket kedvelő országjárók körében. 1996 óta Gemenc a Duna–Dráva Nemzeti Park egyik tájegysége. Aki viszont a Dráva mentére vagy a Barcsi borókásra is kíváncsi, a következő filmből megláthatja, hogy azok a tájak sem kevésbé színes és értékes természeti világot őriznek. (A Duna–Dráva Nemzeti Parkot bemutató rész 24:55-nél kezdődik.)

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidék – vörös, fehér, fekete kövek, madárrejtő nádtengerek, növényritkaságok – számtalan magával ragadó szépség birodalma. Természeti örökségünk közép-dunántúli részét ismerhetik meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkról készült filmben.

Forrás:youtube.com, Élő Bolygó

 

süti beállítások módosítása