Nem lesz tömegturizmus a kisoroszi Szigetcsúcson
2018. április 03. írta: Kisoroszi Online szerkesztő

Nem lesz tömegturizmus a kisoroszi Szigetcsúcson

Megújuló szolgáltatások az ország egyig legszebb sátorozó helyén

Szeretnénk megvédeni Kisoroszit a tömegturizmus hátrányos hatásaitól – nyilatkozta lapunknak Hegymegi Kiss Áron, a kisoroszi Szigetcsúcson lévő táborozóhely, parkoló és büfé üzemeltetésére kiírt pályázatot megnyerő RF-JBM Kft. ügyvezetője. Fontos számukra a természeti értékek megőrzése és a szolgáltatások színvonalának emelése. Terveik között szerepel a Rácz Kert fejlesztése, többek között a gyorsabb kiszolgálás elérése.

dsc01212_ok_v1.jpgHegymegi Kiss Áron

- Az Önök cége nyert a Kisoroszi Önkormányzat által – a Szigetcsúcs üzemeltetésére - kiírt pályázaton, miért indultak, mi volt a motivációjuk?

- Nem elsősorban üzleti megfontolások vezettek minket a pályázaton való indulást illetően. Mindannyian kisoroszi kötődésűek vagyunk, ügyvezető társam Balla Máté évek óta itt él a családjával és jó magam is a falut övező Duna-partokon táborozva töltöttem minden nyaramat. Nekem is van házam Kisorosziban így nem lehet közömbös számunkra, hogy milyen irányt vesz a falu fejlődése, aminek kiemelkedő fontosságú része a Szigetcsúcs és az ahhoz kapcsolódó idegenforgalom. Kisoroszi több évszázados múltra visszatekintő település, ahol az építészeti értékek kiemelkedően magas arányban maradtak fenn. Ahhoz, hogy ezt a varázst meg tudjuk őrizni, feltétlenül szükséges, hogy a turizmust – amely fontos bevételi forrása a falunak – keretek közé tudjuk szorítani, meg tudjuk előzni, hogy a falu a tömegturizmus „áldozatává” váljon. Amikor eldöntöttük, hogy indulunk a pályázaton, akkor megállapodtunk abban, hogy - sikeres pályázat esetén - nem elsődleges célunk a rövid távú, minél nagyobb nyereség elérése, hanem a fenntartható, a falu érdekeit szolgáló üzemeltetés és a jól átgondolt, a fenti célokat szolgáló fejlesztés a prioritás.

szen_erzsebet_szob_ok.jpgKisoroszi

- Információnk szerint a határidő előtt nem sokkal adták be a pályázatukat. Mi volt ennek az oka?

- Amikor megjelent a pályázati felhívás, nem voltunk biztosak benne, hogy induljunk-e és ennek két oka is volt. Egyfelől, társaságunk üzemelteti a faluban található Rácz Fogadót, és a fogadó színvonalas üzemeltetése is nagyon sok munkával jár, különösen így lesz ez a nyári hónapokban. Az ottani csapat Balla Máté és Szily Bori vezetésével kitűnően végzi a feladatát, rengeteget dolgoznak, semmiképpen sem szerettük volna, hogy energiáink szétforgácsolódása a fogadó működtetését és fejlesztését akadályozza. Végül úgy döntöttünk, hogy a két területet vezetését szét kell választani, így a Rácz Fogadó színvonalas szolgáltatásainak biztosítása továbbra is Balla Máté feladata, a Szigetcsúccsal kapcsolatos feladatokat pedig én kaptam meg. A másik ok, ami elgondolkoztatott minket az indulással kapcsolatban, az a szigetcsúcson működő Rácz Kert korábbi üzemeltetőjének Rácz Lajosnak a személye volt. Biztosan vannak, akik nem voltak mindig megelégedve a Rácz Kert korábbi szolgáltatási színvonalával, de mi úgy éreztük, Lali 10 éves munkája megérdemel annyi tisztelet részünkről, hogy ellene ne induljunk el. A végső lökést a pályázaton való indulásunkhoz az adta, hogy röviddel a kiírás után kiderült, Lali nem száll versenybe, ő a jövőben más terveket dédelget.

img_1143.JPGTáborozóhely

- Milyen terveik vannak a Szigetcsúcs üzemeltetésével kapcsolatban, mi fog változni a jövőben?

- Mint már említettem

nagyon átgondolt és a falu népével, valamint a táborozókkal egyeztetett fejlesztéseket szeretnénk végrehajtani.

Ennek érdekében minden év április első szombatján lakossági fórumot tartanánk, ahol a kisoroszi lakosság és a táborozók tapasztalatait szeretnék megismerni. Az első lakossági fórum tervezett időpontja: 2018. április 21. 15:00 óra, a Rácz Kertben. Emellett persze ott vannak azok a fejlesztések, amiket a pályázatunkban is vállaltunk, például az illemhelyek számának, színvonalának emelése, vagy a hulladékgyűjtés eddigieknél eredményesebb megoldása. 

- Milyen változást fognak tapasztalni azok a vendégek, akik idén kilátogatnak a Szigetcsúcsra?

- A Szigetcsúcsra kilátogató vendégek elsőként a parkolási rendszert érintő változásokat fogják tapasztalni, mindenképpen gördülékenyebbé szeretnénk tenni a forgalmat, az erre vonatkozó terveket a napokban véglegesítjük. A táborozóhelyen fontos változás lesz, hogy az önkormányzat által a pályázati kiírásban megszabott feltételeknek megfelelően regisztrálnunk kell az érkezőket és 2018-tól idegenforgalmi adó fizetési kötelezettség terheli a sátorozókat, Ennek mértéke 300 forint egy főnek éjszakánként. Bízunk benne, hogy ezt a rajtunk kívül álló okból jelentkező plusz terhet bőven ellensúlyozni fogják a pozitív változások.

A Rácz Kertet illetően a legfontosabb változás az lesz, hogy megszűnnek a hosszú várakozások,

emellett szeretnénk egy kisebb mobil egységgel kitelepülni a táborozóhely nyugati végébe is, hogy a vendégek, strandolók helyben hozzájuthassanak egy hideg italhoz, vagy némi harapnivalóhoz.

szigetbcsucs_2_1.jpgSzigetcsúcs

 - Kapnak-e kedvezményt a kisoroszi lakosok?

- A Szigetcsúcs fontos helyszíne a kisoroszi lakosok, nyaralótulajdonosok pihenésének kikapcsolódásának, ezért azt szeretnénk, ha a jövőben is hozzájuthatnának mindahhoz, amit a hely kínál. Ennek megfelelően a pályázati kiírásban is szereplő kedvezmények (ingyen parkolás, ingyen strandhasználat, sátorozás féláron) mellett további 10 százalék kedvezményt nyújtunk nekik a csónak-, a kerékpárkölcsönzés, a Rácz Kert, illetve a Rácz Fogadó áraiból. Ahogy a pályázati szlogenünkben is fogalmaztunk,

„a Szigetcsúcs Kisoroszié és az is marad!”

 Milyen tematikus szolgáltatásokat terveznek a Szigetcsúcson?

- Sok mindennel készülünk, persze ezen tervek egy része csak közép-, vagy hosszabb távon valósulhat meg. Szeretnénk táboroztatási lehetőséget biztosítani a gyermek-, ifjúsági-, sport-, művészeti-, evezőstáborok szervezői részére. Kellő érdeklődés esetén sportversenyek rendezését is tervezzük. Mindenképpen

szeretnénk erősíteni a kerékpárosoknak nyújtott szolgáltatásokat,

ahogy Máté fogalmazott, „ha 500 kerékpáros biciklizik át a falun, az maximum látványosság...ám ha ugyanennyi autó megy végig a főutcán, na az már csúcsforgalom”. Értelemszerűen szeretnénk a gyerekek kedvében is járni, hosszabb távon tervezzük egy játszótér kialakítását is.

- Milyen hosszú távú fejlesztési céljaik vannak?

- Rengeteg tervünk van a jövőre nézve, de ezek megvalósítását egyeztetni szeretnénk a falu népével, a táborozókkal, az önkormányzattal is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Szigetcsúcs Natura 2000-es védettségű terület, a fejlesztéseknek rendkívül szigorú környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük, és van köztük olyan is, amely más hatóságok engedélyezéséhez kötött. Emellett az is fontos szempont, hogy a Szigetcsúcs területe a Duna ártere, árvíz járta terület, ezért a beruházásokat úgy kell megvalósítani, hogy árvíz esetén az eszközök a területről elszállíthatók legyenek. Mindezek figyelembevételével alakítottuk ki hosszú távú fejlesztési stratégiánkat.

– Megemlítene néhány konkrét tervet? Például mi változna a táborozóhelyen és a környékén?

 – Többek között el szeretnénk érni, hogy a jövőben a partszakasz egy részét szabadvizi strandfürdővé nyilvánítsák. Fürdésre alkalmas partszakaszt jelölnénk ki, vizimentő ügyeletet is biztosítanánk. Öltözőket, zuhanyzókat hoznánk létre, növelnénk a vezetékes vízvételi pontok számát. A büfénél fedett teraszt építenénk, itt is növelnénk az illemhelyek számát, s ahogy már említettem, mozgó büfét telepítenénk a nyugati partszakaszra. Korszerűsítenénk a parkolót, kerékpártárolókat is építenénk. Az informatikai fejlesztések között megemlíteném, hogy bevezetnénk egy GPS alapú sátorhely foglalási rendszert. Online vízállásjelentés jelenne meg a táborozóhelyről, telepítenénk web-kamerát is a helyszínre, s létrehoznánk egy interaktív weblapot is. Tervezzük, hogy nyáron kivetítőn nézhetik majd a vendégek az oroszországi labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit.

- Úgy látom nem fognak unatkozni az elkövetkező években, sok sikert kívánok a terveik megvalósításához.

- Köszönjük, reméljük, nem fognak bennünk csalatkozni sem a kisorosziak, sem az ideérkező vendégek.

 Éber Sándor

 

süti beállítások módosítása