Történelmi-irodalmi esszépályázat díjait adta át Herczegh Anita Nagykaposon
2019. június 26. írta: Kisoroszi Online szerkesztő

Történelmi-irodalmi esszépályázat díjait adta át Herczegh Anita Nagykaposon

Jótékonysági futóverseny résztvevőit köszöntötte, valamint a Herczegh Géza Emlékév keretében meghirdetett történelmi-irodalmi esszépályázat díjait adta át Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége vasárnap a szlovákiai Nagykaposon, 2019. június 23-án download_aspx_3.jpg

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Géza jogtudós lánya , édesanyja, Herczegh Melinda , Gui Angéla karitatív futónagykövetet, az Egy vérből valók vagyunk mottójú, a Vereckei-hágótól Budapestig tartó jótékonysági futás szervezője  és Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke  a szlovákiai Nagykaposon, a Herczegh Géza Emlékév záróeseményén 2019. június 23-án. MTI/Balázs Attila

Herczegh Anita az emlékév záróeseményén, A mi büszkeségünk című pályázat eredményhirdetésén elmondta, hogy a Herczegh Károly Alapítvány és a Nagykapos és Vidéke Társulás által indított, a Kárpát-medencei általános iskolák tanulói számára meghirdetett esszéversenyre jelentkezők alkotásaikkal a felvidéki szülőföld egy-egy jeles alakjának életét és munkásságát mutatták be.

  "Azokét, akik előrevitték közösségük életét és példát mutattak az utókornak arra, hogy a közösségért tenni, egymásnak segíteni, és a nemzet ügyét szolgálni életünk egyik legfontosabb célja"

- fogalmazott a helyi Magyar Közösségi Házban megtartott ünnepségen a köztársasági elnök felesége, Herczegh Géza jogtudós lánya.

 A hangsúly nem a konkrét életrajzok ismeretén, hanem a szellemiségén volt, azon, amit ezek az emberek tetteikkel számunkra sugallnak - tette hozzá.beszed.jpg

Herczegh Anita szavai szerint az esszéverseny pályázói és a jótékonysági futás résztvevői kicsit szebbé tették a világot és kifejezték nemzeti összetartozásukat.

"Ezért is fontos, hogy lássuk magunk előtt azokat, akikre büszkék lehetünk, erre teremtettek lehetőséget a pályázatban résztvevő gyerekek és felkészítő tanáraik"

- hangsúlyozta.

 A mi büszkeségünk című kiírásra huszonhárom pályamunkát küldtek be nagyrészt felvidéki általános iskolákból, de neveztek a szerbiai Magyarkanizsa és Torontálvásárhely, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kálmánháza általános iskoláinak tanulói is. Az első három díjazottnak járó nyereményeket a füleki, a szőgyényi és a királyhelmeci általános iskola diákjai vehették át Herczegh Anitától.herc.jpg

A díjátadón jelen voltak az Egy vérből valók vagyunk mottójú, a Vereckei-hágótól Budapestig tartó jótékonysági futás mezőnyének Nagykaposra érkező tagjai is. A futás fővédnöke, Herczegh Anita beszédében köszöntötte a kezdeményezéshez csatlakozókat, akik részvételükkel a kárpátaljai Rát község Szent Mihály Gyermekotthonának támogatására hívták fel a figyelmet.

A budapesti Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjáig tartó 500 kilométeres futás mellett véradásokat is szerveznek, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt közös véradónapjai keretében június 24-én Miskolcon, június 25-én Egerben, majd június 26-án Budapesten hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára.

Forrás MTI fotó: Balázs Attila

Herczegh Géza Gábor évtizedekig Kisorosziban nyaraló és alkotó magyar jogtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe a nemzetközi jog. Jelentősek kutatásai a nemzetközi bíráskodás és nemzeti kisebbségek kérdése területén. 1981 és 1987 között a Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. 1990 és 1993 között az Alkotmánybíróság tagja, illetve elnökhelyettese, 1993 és 2003 között az Egyesült Nemzetek Szervezete hágai Nemzetközi Bíróságának tagja. Édesapja a Nagykaposi Járásbíróság vezető bírája, későbbi nevelőapja történész volt. Nős, felesége Petneházy Melinda. Házasságukból egy fiúgyermek (Károly) és egy lánygyermek (Anita) született. Leánya bíró, Áder János köztársasági elnök felesége.

 

 

süti beállítások módosítása