Novembertől új üzemeltető a Rácz Fogadóban
2017. október 26. írta: Kisoroszi Online szerkesztő

Novembertől új üzemeltető a Rácz Fogadóban

A családjával Kisorosziban élő Balla Máté által vezetett étterem, részben a helyi gazdálkodóktól szerezné be az alapanyagokat

Novembertől egy új, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakember fogja vezetni, a 2004 óta családi vállalkozásként működő Rácz fogadót és az éttermet Kisorosziban. A településen élő Balla Máté - az üzemeltető cég ügyvezetője - a Kisoroszi Online-nak elmondta, hogy a környéken lévő gazdálkodóktól tervezik beszerezni az étterem működéséhez szükséges alapanyagokat. Lapunknak kifejtette, hogy az étlapon eddig is szereplő ételek mellett, új választékot is szeretnének kialakítani. Balla Máté elmondta, hogy szeretnénk, ha a Kisoroszi emberek a törzsvendégek közé tartoznának, ezért novemberben vendégül látják a falu lakóit.

mate_ok.jpgBalla Máté

- Évek óta a családjával Kisorosziban él, mivel foglakozott mielőtt elvállalta a Rácz Fogadó vezetését?

- Amióta az eszemet tudom, a vendéglátással foglalkozom. Poharasként kezdtem el dolgozni úgy, hogy semmi tapasztalatom nem volt, csak figyeltem és próbáltam megfelelni az elvárásoknak. Később voltam pultfőnök, főpincér, vadászházvezető. Évek óta a Magyarország legnagyobb fesztiváljain (budapesti Sziget Fesztivál, a soproni Volt Fesztivál – a szerk.) nyújtunk catering szolgáltatást ahol világsztárok ellátása a feladatunk. Szerencsére az utóbbi tizenöt évben, amióta a szakmában vagyok, nagyon sok olyan helyen megfordultam, ahol nem csak lehetett, hanem kellett is fejlődni. Sok kiváló munkatársam és főnököm volt, akiktől azt is meg lehetett tanulni, hogy mitől működik jól egy vendéglátó egység, és ami talán még fontosabb, az is kiderült számomra, hogy mi az az irány, amerre biztosan nem szabad haladni.

- Ön szerint mitől sikeres egy vendéglátóhely, mi a titok?

- A vendéglátás szerintem bizonyos szempontból nagyon egyszerű, de gyönyörű szakma.

Vendégül látni valakit nekem olyan, mintha bejönne a házamba, leülne az asztalhoz az étkezőben. Ez egy óriási megtiszteltetés,

amit nagyon komolyan kell venni! Ha vendég teljesen önszántából a kezünkbe adja a szabadidejét, akár valamilyen jeles családi esemény, ünnepi alkalom lebonyolítását, mert reméli, hogy a lehető legjobban fogunk vele gazdálkodni. Mindent el fogok követni azért, hogy ezzel a szellemiséggel „átitassam” a fogadót.

fogado.jpgKisoroszi, Rácz Fogadó Étterem

- Miért döntött úgy, hogy az idejét és energiáját a Rácz Fogadó vezetésére áldozza?

- Kisoroszi nem lehet elég hálás idősebb Rácz Lajosnak, aki a fogadót megépítette. 2004 előtt nem volt a faluban színvonalas fogadó és étterem. Lajos bácsi Kisorosziban született és a gyermekkorát a faluban élte, ezer szállal kötődik ma is a településhez. Mikor felmerült, hogy családi vállalkozásként már nem üzemeltetik tovább a fogadót és az éttermet nem sokat gondolkodtunk. Megpróbálunk élni a lehetőséggel.

Szakmailag igen izgalmas a feladat az, hogy a hagyományokat megtartva egy hatékony és a mai igényeknek megfelelő vendéglátóhelyet hozzunk létre.

Fontos szempont volt a döntésnél az is, hogy a feleségemmel, (Szily Borbálával – a szerk.) és két kislányommal itt élek Kisorosziban, nekem ez lett az otthonom. A gyerekek itt járnak óvodába és iskolába, minden, ami fontos, ideköt. Bori szintén foglalkozott vendéglátással. Az ő fő feladata a szobafoglalások és a rendezvények koordinálása lesz, ami nagy precizitást igénylő, komoly dolog. Minden fontos döntést együtt fogunk meghozni, gyakorlatilag együtt fogjuk vezetni a fogadót. Egyébként a faluban él a feleségem testvére is és a szüleiknek is van itt háza. Ha a Kisoroszi táblán innen dolgozom, remélem, én is többet lehetek a családommal.

bori_ok.JPG Bodza, Sára, Bori, Máté

- Kisorosziban nyáron jelentős a turista forgalom van, télen viszont csendes életét éli a falu. Tervezik-e, hogy őszi és téli időszakban programokat szerveznek a Kisorosziban élők közreműködésével?

- Szigetmonostoron évente rendezik meg a Piros Lábas fesztivált, amire büszkék lehetnek a szigetmonostoriak. Nekünk, Kisoroszinak is hasonló programokat kellene csinálni, reméljük, hogy az ötleteink meghallgatásra találnak az önkormányzatnál és lakosoknál is. Jelenleg az elsődleges feladatnak mégis azt tartom, hogy a Rácz Fogadó egy stabil, kiszámítható működéssel képes legyen minél több elégedett vendéget kiszolgálni.

-  Kisorosziban jól megfér egymás mellett a golfpályára igyekvő terepjárós, a Sziget-csúcsra tekerő kerékpáros, az otthonába vagy a nyaralójába hazatérő lakos. Kinek szeretnének szolgáltatni?

- Valóban eltérő szolgáltatási igényeket kell kielégíteni, ami nagy szakmai kihívást jelent. Más a feladat egy meleg nyári hétvégén és más egy csendes őszi napon. Azt szeretnénk, ha a Kisoroszi lakosok és a nyaralók is a törzsvendégeink közé tartoznának, mindenképpen szeretnénk kedvező szolgáltatást nyújtani számukra. Novemberben rendezünk egy baráti beszélgetéssel egybekötött összejövetelt a Kisorosziban élő emberek részére, ahol megismerhetik az éttermi szolgáltatásainkat és kóstolhatnak is az új étlapról.

- Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere a lapunknak adott interjúban kifejtette, fontosnak tartja, hogy az önkormányzat biokertészetet hozzon létre. Honnan szándékoznak beszerezni az ételekhez szükséges alapanyagokat?

- Számunkra nagyon fontos, hogy a fogadó és az étterem működéséhez szükséges alapanyagok közül minél többet Kisorosziból vagy a környékbeli településekről szerezzük be, ezzel is csökkentve tevékenységünk ökológiai lábnyomát. Az is nagyon fontos, hogy ha lehet, minél több helyi lakosnak adjunk munkát. Szurkolunk a polgármester úrnak, hogy sikerüljön minél hamarabb létrehozni az önkormányzati biokertészetet, mi biztos vevők leszünk a terményekre.

Megállapodást szeretnék kötni a helyi gazdálkodókkal, hogy számunkra termeljenek zöldséget, gyümölcsöt. A friss alapanyagokból lehet csak finom ételeket főzni.

Aki hozzánk betér, az biztos lehet abban, hogy amit felszolgálunk neki, az kiváló alapanyagokból készül, és nem terheli indokolatlanul a természetet. Gondolom, annak a vendégnek aki - Natura 2000 védelem alatt lévő- Szentendrei-sziget északi csúcsára kilátogat, ez fontos.

mate_kutya_3_ok.JPG

- A Rácz Fogadó és Étterem eddigi szolgáltatásai miben fognak változni?

- Minden eddigi szolgáltatást továbbra is igénybe lehet venni, a kerékpár kölcsönzéstől a szállásig. Az étlapon megmaradnak azok az ételek, amit a vendégeink nagyon szeretnek, és szinte már az étterem védjegyévé váltak, de aki izgalmas, újabb típusú ételeket keres, annak sem fogunk csalódást okozni.

 

Éber Sándor

 

süti beállítások módosítása